Startside Opp Om Malum Innhold

Gjæringskvaliteter
Opp

Gjæringskvalitet i relasjon til pH

·         Positive mikroorganismer

bulletMelkesyrebakterier,            er mest aktiv ifra  pH 4,2 og oppover.

·         Negative mikroorganismer

bulletSmørsyrebakterier,            hemmes fullstendig ved pH < 4,2,  betydelig redusert ved pH 5,5
bulletMuggsopp,                         må ha luft, vokser ned til pH 2
bulletGjærsopp,                         Uten luft, alkoholgjæring – Med luft, varmgang.
bulletListeribakterier,                 trenger ”litt” luft for å leve, drepes ved pH < 5      
bulletÅnding,                             halvert ved  pH 5

Klassifisering av surfôr etter innhold av smørsyre og ammoniakk -N i prosent av total -N

                                    Smørsyre, %                Ammoniakk -N %

Godt surfôr                   Maks. 0,1                    Maks. 8,0

Brukbart surfôr             0,11 – 0,30                   8,1 – 12,0

Dårlig surfôr                 0,31 – 0,60                  12,1 – 18,0

Mislykka surfôr                Over 0,60                    Over 18,0

 

Surfôr av god gjæringskvalitet kjennetegnes ved:

bulletPlantenes struktur er inntakt
bulletLitt gråbrunt ved fortørka materiale
bulletPh < 4,2 ved direktehøsta materiale
bulletSvak syrlig lukt

 

Hvordan vurdere tørrstoffinnholdet :

bulletKommer ut vatn når vi klemmer prøva i ei hånd                våtere < 17 % tørrstoff
bulletLett å vri ut vatn:                                                              18 – 21 % tørrstoff
bulletMå vri hardt for å få ut vann                                                21 – 24 % tørrstoff
bulletVanskelig å vri ut vann                                                 tørrere > 24 % tørrstoff

 

 

 

Startside ] Opp ]

 

Send e-post til helge@malum.no med spørsmål om eller kommentarer til dette Web-området.
Telefon:  +47 72 43 54 75    Mobiltelefon:  +47 911 60 149    Postadresse:  Bjørgen, 7387 SINGSÅS