Startside Opp Om Malum Innhold

kvalitet / tresking
Opp

Hvordan få god kvalitet

  Generelt ved ensilering gjelder regler en bør følge om en vil sikre god kvalitet på fôret.

bulletRask innlegging.
bulletUnngå jordinnblanding.
bulletFå ut luften ved jamning og tramping.
bulletGod og lufttett dekking, god plastkvalitet.
bulletMinst 300 kg pr m2 med press.
bulletRett mengde ensileringsmiddel.
bulletTilsetting av vann ved korn under 35% vanninnhold.

 

Ensileringsmiddel

 

I Finland har melasse vist seg å være det beste ensileringsmiddelet, ved bruk av maursyre øker risikoen for mycotoksiner.

Melasse er et smakelig fôrmiddel, det har en klistereffekt som gir bedre pakking av massen og er et sunt, rimelig og sikkert ensileringsmiddel.

Melassen blir tilført under krossing, det er lite lettløselig sukker i korn.

Derfor er det svært viktig at melassen blir jamt dossert i massen slik at melkesyrebakteriene får nok energi i første fase av ensileringen.

 

Rett mengde er 2 kg rent sukker/m3 korn, 5-6 kg melasse utblandet i 3 deler varmt vann og dosert i 1m3 korn. Melassen må røres ut i en dunk med varmt vann og bør brukes i løpet av dagen. Ved lange opphold i krossingen for eksempel en dag, bør proppionsyre doseres på toppen av siloen. Ved lengre tids opphold må siloen dekkes med plastikk og press.

 

Hvis myse brukes og den har et tørrstoffinnhold på 6% gir dette en dosering på ca 20-25 liter myse pr m3 korn. Dette er også rimelig ensileringsmiddel.

Tresking ved høyt vanninnhold

 

Tresking utføres til rett tid. Tommelregelen er når kornåkeren har skiftet til gulgrønt og når kornkjernene lett kan klemmes flate mellom to fingre. Leddknutene og område omkring er enda grønne.

 

Mange tviler på at tresking er mulig uten for store tap når vanninnholdet i enkelte tilfelle er 50%. Det er ikke høyt vanninnhold i kornet som er problemet. Er åkeren fri for dogg og annet vann utenpå plantene, så går treskingen nesten like effektivt som normalt. Fremdriftshastigheten kan i noen tilfeller reduseres litt. Forsøk i England har vist at en kan holde samme hastighet ved 40% vanninnhold som ellers.

           

Det er små justeringer som evt. kan utføres på trøsken. Åpne soldene litt, om halmbiter kommer med i kornet har ikke dette noen betydning. Slageren bør åpnes (25 mm ) i forkant og 5 med mer i bakkant. Hvis det er fuktighet utenpå kornet kan fremdriften reduseres og prøve med litt mer luft. Erter i blandingen gjør at det må stubbes lavere. 

 

 

Startside ] Opp ]

 

Send e-post til helge@malum.no med spørsmål om eller kommentarer til dette Web-området.
Telefon:  +47 72 43 54 75    Mobiltelefon:  +47 911 60 149    Postadresse:  Bjørgen, 7387 SINGSÅS